Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Εκφράζοντας με Συναισθηματα

Ο άνθρωπος ως ο πιο πολύπλοκος οργανισμός χάνεται μέσα στους δαιδαλώδεις μηχανισμούς που διαθέτει  ,χωρίς τελικά να ανακαλύπτει τι πραγματικά ειναι!Γιατι; Διότι δεν αφουγκράζεται τα συναισθήματα και το κυριότερο,φοβάται να τα εξωτερικεύσει.Αν δεν υπήρχαν συναισθήματα η ψυχή θα ήταν άχρωμη και δεν θα είχε λόγο υπαρξησ.Ποσα χιλιάδες συναισθήματα έχουμε και ποσά απο αυτά εκφράζουμε;Η απάντηση ειναι τουλάχιστον τα μισά και λιγότερα απο αυτά.Υπαρχει βέβαια και η περίπτωση να νιώθουμε μόνοι μας πολλά συναισθήματα αλλα αυτο δεν ολοκληρώνει μια ψυχή, αλλα η ανταλλαγή συναισθημάτων με άλλους (ακόμα και αρνητικών).
 Σκεφτειται ποτε και με ποιο τροπο κρυψατε ενα συναίσθημα.Ακομα ποιο συναίσθημα χρησιμοποιείται πιο πολυ και ποιο όχι τόσο συχνά.Οι απαντησεις ειναι υποκειμενικες για τον καθένα.Σε αυτο που θέλω να επιμείνουμε ειναι το εξής,τα συναισθήματα που δεν εκφράζουμε εύκολα ειναι αυτά που κάποιοι δεν μας έδωσαν η μας "πήραν".Δοκιμαστε την επόμενη φορά που θα κρίνετε ότι αξίζει να δωθεί αυτο το συναισθημα που κρατάτε για κάποια άλλη στιγμή ,να το δώσετε τώρα με την απόλυτη υποστήριξη του.Ενα βήμα ειναι αρκετό κάθε φορα.Μια μικρή παρατήρηση ,τα συναισθήματα μπορούν να εκφραστούν σίγουρα με κάποιες λέξεις σίγουρα με χειρονομίες αλλα προσέξτε ακόμα και την σιωπή σας να την μεταφέρεται στον άλλο με την απόλυτη ψυχική αλήθεια γιατί μονο τότε τα συναισθήματα ,που ειναι"χρωματιστά φτερά" θα πετάξουν.

17 σχόλια:

  1. Ποτέ μη ζητάς συγγνώμη επειδή εκδήλωσες τα συναισθήματά σου. Όταν το κάνεις αυτό, ζητάς συγγνώμη για την αλήθεια το να γνωρίζεις όμως την αλήθεια είναι εύκολο, το να την ακολουθείς είναι δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκφραση των συναισθημάτων η μη εκδήλωση τους προσφέρει αντίστοιχα πλεονεκτήματα η μειονεκτήματα ανάλογα την περίπτωση. Οι άνθρωποι ασυνείδητα πολλές φορές εκμεταλλευόμαστε κάθε μια από τις δυο καταστάσεις προς όφελος μας. Ας μην υποτιμούμε την μη έκφραση συναισθημάτων από την στιγμή που προσφέρει στο άτομο εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα στο χειρισμό και την ανάλυση καταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη και η σιωπή όπως είπες πρέπει να μεταφέρεται με την απόλυτη ψυχική αλήθεια ,το να γνωρίζεις όμως την αλήθεια είναι εύκολο όπως είπα το να την ακολουθείς είναι δύσκολο και αν το άτομο προτιμά τη σιωπή ώστε σε μεταγενέντερο χρόνο να χειριστεί την κατάσταση και να την ανάλυση τις περισσότερες φορές θεωρώ το κάνει προς όφελος του και όχι προς όφελος αμφότερων πλευρών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχάλη, αν μου επιτρέπεις να σε λέω έτσι.
      Αυτός ο όρος που είπες "απόλυτη-ψυχική-αλήθεια" με προβληματίζει, έβαλες τρεις δύσκολες και άπειρες λέξεις μαζί και έφτιαξες έναν όρο που πραγματικά δε νομίζω οτι βγαίνει κάποιο σαφές νόημα. Μίλησα για την μη εκδήλωση ή εκδήλωση στα πλαίσια μιας στρατηγικής ώστε να μην βιαστούμε να κρίνουμε ως την μη εκδήλωση ως κάτι αρνητικό. Το όφελος στον χειρισμό γίνεται πάντα για κάθε μεμονωμένη πλευρά δεν μπορείς έυκολα να κρίνεις η να ξέρεις η να ενεργήσεις με το "κοινό" συμφέρον. Οι άνθρωποι είμαστε εγωιστικά όντα (δυστυχώς) δεν κοιτάμε το όφελος "αμφότερων πλευρών" όπως λες, και όσοι νομίζουν ότι το κάνουν απλά δεν το κάνουν στην ουσία είτε το ξέρουμε είτε όχι είμαστε εγωιστικά όντα που καλύπτουμε το καθένα της δικές του ανάγκες.
      Χαίρομαι που ένα άρθρο μας δίνει τροφή για συζήτηση. Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο τόνος μου. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Και βέβαια μπορείς να με λες Μιχάλη το όνομα μου είναι άλλωστε,
    Ελπίζω όμως να μην παρεξηγηθώ για το δικό μου τόνο γιατί θα είμαι λίγο επικριτικός μαζί σου.
    Διάβασε ξανά το άρθρο σου - ανάρτηση και θα διαπιστώσεις οτι τον όρο "ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΙΩΠΉ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΈΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΆΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΌΛΥΤΗ ΨΥΧΙΚΉ ΑΛΉΘΕΙΑ " τον έθεσες πρώτη άρα, άδικα με κατηγορείς οτι έφτιαξα έναν όρο που σε προβληματίζει και δεν βγάζει νόημα,
    εγώ απλά συμφώνησα σε αυτό γιατί το βρήκα σωστό και αυτό που πρόσθεσα ήταν πως το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο το δύσκολο είναι να την ακολουθείς.
    Άλλωστε το άρθρο σου ήταν για την παρότρυνση στην προσπάθεια εξωτερίκευσης των συναισθημάτων πράγμα που σίγουρα κάνει καλό αλλά δύσκολα το κάνουμε γιατί όπως σωστά λες σαν εγωιστικά όντα ζυγιζουμε καταστάσεις προς όφελος μας.
    Κάτι άσχετο με το θέμα, ήθελα να το αναφέρω σε προηγούμενες απαντήσεις σου αλλά βλέπω το διόρθωσες, χρησιμοποιείς Ελληνικούς χαρακτήρες και όχι γκρικλις 👌 πολύ καλύτερα.H συζήτηση πλουτίζει τις γνώσεις μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Syggnwmh alla exei ginei Mia Sovarh parexhghsh edw! Egw diathetw to blog kai synepws anartw. O parapanw kurios me onoma"diaxeirisths"einai anagnwsths.Oso gia ta gkreeklish den apoteloun epilogh mou mias kai exw Ena provlhma sto plhktrologio mou me tous ellhnikous xarakthres.Wstoso eyxaristw gia ta sxolia.

      Διαγραφή
    3. Λυπάμαι αν μπέρδεψε το username μου.
      Σ'ευχαριστούμε που το ξεκαθάρισες στον κ. Μιχάλη.
      Αν κάποιος θέλει επανατοποθετηθεί με βάση τα νέα δεδομένα μπορεί να το κάνει, θα ηταν ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    4. Όπως συνηθίζω να λέω,
      Η συζήτηση πλουτίζει τις γνώσεις μας.
      Συνεπώς λύθηκε η παρεξήγηση.
      Ωστόσο, αναφερόμενος στο διαχειριστή,θα πω πάλι οτι οι ορισμοί για το θέμα που συζητάμε δεν έχουν τεθεί απο εμένα αλλά απο τη συντακτρια του άρθρου .
      Απευθυνομενος τώρα στη συντακτρια θα ήθελα να σχολιάσω,
      Ελληνική γραφή στα άρθρα και γκρικλις στις απαντήσεις;

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Tis anarthseis tis anevazw apo allh syskeyh enw ta sxolia ta apadw apo to kinhto mou dioti to exw synexeia mazi kai dystyxws exei ayto to thema me tous ellhnikous xarakthres. Tha to diorthwsw sydoma:)!

      Διαγραφή
  5. Λίγο κρίμα απόλες τις ενδιαφέρουσες ιδέες που θίγει το άρθρο να γίνεται λόγος για τα greeklish.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται να μάθω: Απο που είναι εμπνευσμένο το άρθρο υπάρχει κάποια βιβλιογραφία σχετική για περισσότερη μελέτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eyxaristw para polli gia ta kala sou logia! Den einai empneysmeno apo Kati sygkekrimeno einai aythornhtes skepseis mou alla sigoura vasismenes se diafora pou diavazw kai asxoloumai kata kairos :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι,
    θεωρώ οτι δεν είναι καθόλου κρίμα
    να παροτρύνεις κάποιον να χρησιμοποιεί τον Ελληνικό γραπτό λόγο .
    Στο θέμα του άρθρου έκανα τον σχολιασμό μου.
    Στο θέμα των γκρικλις πήρα την απάντηση γιατί η χρήση τους.
    Πάνω σε αυτό όμως ,
    θα σας μεταφέρω τα λόγια του γνωστού καθηγητή γλωσσολογίας Κ. Μπαμπινιώτη.

    «Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία»

    Όπως καταλαβαίνετε, καθόλου κρίμα η αναφορά μου σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα φυσικά δε διέψευσε κανείς το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή