Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Θυμασαι;;

Ποσο χρήσιμες ειναι τελικά οι αναμνήσεις! ...Όμορφες  και άσχημες έχουν να μας δώσουν σίγουρα ενα μάθημα.Ειναι ότι πολυτιμότερο είχε ποτε ο άνθρωπος ,καθώς το παρελθόν  ειναι κομμάτι μας ,έτσι και οι αναμνήσεις  είμαστε εμείς σε διάφορες χρονικές στιγμές της ζωής μας.
   Γιατί ειναι τόσο σημαντικές άραγε; Για πολλούς λόγους λοιπόν! "Στέκονται"στο μυαλό μας αγέρωχες δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε ,αυτο βέβαια αποτελει για πολλούς αρνητικό άλλοτε όμως αυτο το στοιχείο ειναι που μας κάνει να τις αναπολουμε με χαρά.Μπορουμε κάθε στιγμή που δεν νιώθουμε καλα και θελουμε να πάρουμε δύναμη να ανατρέξουμε  σε αυτές καί να θυμηθούμε τον εαυτό μας η κάποιον άλλο που φάνηκε ώριμος και δυνατός τότε.Ένα καλό κολπάκι για να ανακτησουμε πολύ γρήγορα την αυτοπεποίθηση μας ειναι να προστρέξουμε πάλι στις αναμνήσεις και να ζωντανέψουμε την εικόνα στο μυαλό μας,εκείνης της στιγμής που πετύχαμε κατι σπουδαίο και νιώσαμε περήφανοι ! 

 Αποτελούν μαθήματα λοιπόν  τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.Οι αναμνησεις Μας<<φωνάζουν>> να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη  καταδεικνύοντας   τις άσχημες συνέπειες αυτών στο παρελθόν.Βεβαια δεν πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν και στις αναμνήσεις για να μην χάνουμε το παρόν .Αλλα να κρατάμε τη χρησιμότητα των αναμνήσεων και τη γλυκιά αίσθηση ακόμα και μυρωδιά που αφήνουν...!!
Κλείνω με κατι πολύ όμορφο...<<Η Ευτυχια δεν ειναι κατι που βιώνεις αλλα κατι που θυμάσαι>>
Φτιάξτε Αναμνήσεις.

6 σχόλια:

  1. Πάνω στο θέμα της ανάρτησης που είναι "Αναμνήσεις" θα ήθελα να καταθέσω μερικές επιστημονικές απόψεις. Είναι απόλυτα σαφές πόσο σημαντικές αποτελούν για εμάς οι αναμνήσεις εφόσον και αυτές μας καθορίζουν ως άτομα και δίνουν την αίσθηση της ταυτότητας (είμαστε αυτό που "θυμόμαστε" ότι είμαστε? δηλαδή οι αναμνήσεις μας?Είμαστε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι; είμαστε αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είμαστε???).

    Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αναμνήσεις και οι Μνήμες του εγκεφάλου είναι κάτι που συνεχώς υπόκειται σε αλλοιώσεις την στιγμή που ανακαλούνται κάθε φορά μια ανάμνηση όταν ανακαλείτε ελαφρός παραλλάσσετε. Κατά πόσο λοιπόν μπορούμε να βασιστούμε στην ατελή μνήμη μας; είναι ενας προβληματισμός. Άσχημες μνήμες τείνει να τις ξεχνάει ο εγκέφαλος ενώ άλλες να τις υπερτονίζει. Η μνήμη και οι αναμνήσεις ίσως έχουν υπερτιμηθεί απο κάποιους που εσφαλμένα θεωρούν την ανθρώπινη μνήμη ως μια καλή αξιόπιστη βιντεοκάμερα που γεμίζει την κασέτα με δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα το βίντεο αλλάζει συνεχώς κάθε φορά που η κασέτα παίζει στο μόνιτορ του μυαλού μας. Τα πράγματα είναι δυστυχώς περισσότερα πολύπλοκα απ'όσο πιστεύουμε ότι είναι.

    Περισσότερα:
    -New research shows memory is a dynamic and interactive process, http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-05/cafn-nrs052114.php
    -HOW YOUR MEMORY REWRITES THE PAST, Your memory is no video camera; it edits the past with present experiences - See more at: http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2014/02/how-your-memory-rewrites-the-past.html#sthash.q5s9g9BU.dpuf

    Όσον αναφορά την Ευτυχία που αναφέρεις πάλι είμαι προβληματισμένος πρόσφατα διάβασα ένα εμπεριστατομένο άρθρο εδώ http://anthologion.gr/2016/05/24/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84/ και πάλι δεν συμφωνώ απόλυτα άλλα έχει συγκεντρώσει πολλές απόψεις γύρω από το θέμα.

    Νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούμε κι'άλλο γύρω από το ζήτημα και να συνεχίσουμε να το ψάχνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά ειναι πολλά που έχουν υποθει σχετικά με τις αναμνήσεις,τη μνήμη και τον ανθρώπινο νου,και πολλές οι απόψεις.Εγω αναφέρομαι στις αναμνήσεις γιατί τις θεωρώ αρκετά σημαντικές και περισσότερο αυτές που ο άνθρωπος είτε υπερτονίζει είτε έχει την τάση να"θάβει" στα έγκατα του μυαλού.Αυτος ο μηχανισμός ειναι ιδιαίτερα βοηθητικός και για την μέθοδο της Ψυχανάλυσης που με ενδιαφέρει αρκετά.Οποτε ότι Κιαν συμβαίνει βοηθά ακόμα και κλινικές περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν απο τις ίδιες τους τις αναμνήσεις.Και όχι μονο...άρα χρησιμεύουν ! Σε αυτο κυρίως θέλω να επιμείνω με το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως οι αναμνήσεις μέσω του μηχανισμού της ψυχανάλυσης αποτελουν ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί αρκετά να βοηθήσει. Στην προκειμένη πάντως Ίσως σημαντικότερη από μια ανάμνηση να είναι η ερμηνεία που περνει αυτή η ανάμνηση μέσω του γνωστικού μας μυαλού. Τείνουμε να δίνουμε σε κάθε ανάμνηση μια ερμηνεία ο καθένας με βάση το γνωστικό του υπόβαθρο. Και ίσως το να γνωρίσεις και να επιρρεασεις αυτή την ερμηνεία να μπορείς να βοηθήσεις περισσότερο. Βέβαια όλα ξεκινούν αρχικά από τις αναμνησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα η ερμηνεία μιας ανάμνησης αποδεικνύει πολλά για το άτομο και τη συναισθηματική του κατάσταση.Αρκει να γνωρίζουμε ,ο καθένας ξέρει καλύτερα για τον εαυτό του, να αποκρυπτογραφουμε τα βαθιά μηνύματα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αναμνήσεις δεν είναι μόνο το αποτύπωμα του παρελθόντος που αφήνουν πάνω μας,είναι αυτό που φυλάει ό,τι είναι σημαντικό από τις πιο βαθιές ελπίδες και τους πιο μεγάλους φόβους μας. Ανάμεσα όμως στο παρελθόν με τις αναμνήσεις μας και το μέλλον με τις προσδοκίες μας, υπάρχει το παρόν και εδώ είναι που θα διαφωνήσω σχετικά με την ευτυχία και θα πω τουλάχιστον για μένα ότι την ευτυχία τη βιώνεις στο παρών, στο τώρα ,στη στιγμή δεν είναι βρίσκεται ούτε στο αύριο, ούτε στο χθες το χθες έχει πλέον περάσει και το αύριο δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα το εδώ και τώρα ειναι αυτο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να το βιώνουμε αλλα αναπολώντας τις αναμνήσεις μας φερνουμε στο νου εκείνη την αίσθηση ευτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή