Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ερωτηματολογιο Φοβων

Θα αναφερθώ στις φοβιες που υπάρχουν απο την παιδική έως ενήλικη ζωή και λιγο πριν το τέλος του άρθρου θα σάς παραθέσω το ερωτηματολόγιο.

 

 Φοβους έχουμε όλοι μας, περισσότερους ή λιγότερους κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι τούς έχουμε βιωσει. Ας ξεκινήσουμε απο την παιδική ηλικία , οι φοβοι ειναι κυρίως για τα ζωα,το νερό,το σκοτάδι,τα φαντασματα κ.α. Έιναι λογικό τα μικρα παιδιά στο ταξιδι της αναζήτησης της ζωής βλεποντας καινουργια πραγματα να τρομαζουν. Υπάρχει ομως και η λεγόμενη Ειδική Φοβια όπου ένα παιδι επιμενει να φοβαται κάτι συγκεκριμένο και να του προκαλεί διαφορά προβληματα,οταν η φοβια παραμενει για χρονικό διάστημα 6 μηνων.

   Φοβους έχουμε και ως ενήλικες και μπορει να μας συντροφευουν απο την παιδική ηλικία. Ένας φοβος μπορει να ειναι ενα πρόσωπο,ενα πραγμα, ζωο, μια κατάσταση,ενα μερος.Πολλές φορές οι φοβοι δημιουργουνται συνειρμικά,όπως λεμε την <<Κλασική Συνεξαρτηση>>. Δηλαδή,μια απλή καθημερινη συμπεριφορα που ειναι ακίνδυνη να συνδυαστεί με μια αλλη που προκαλεί φοβο,άρα η πράξη τελικά να γινεται δύσκολη.Για παράδειγμα <<Ο Κ. Κοιμοταν πάντα απο την εσωτερική πλευρά του κρεβατιου ,όταν ειδε τη σκηνή του θρίλερ, απο δω και περα κοιμάται πάντα απο την εξωτερική>> 

   Σας παραθέτω ενα ερωτηματολογιο σχετικά με τους φοβους. Όλα θα τα απαντησετε με τον εαυτό σας,δεν θα βγει κάποιο συγκεκριμένο αποτελεσμα,αλλά θα δείτε την ουσια των φοβων σας. Θα σας βοηθησει απαντώντας τα σε ενα χαρτι,για να τα βλεπετε.


1)  θυμήσου και περιέγραψε τρεις παιδικούς σου φοβους (  από νήπιο γυμνάσιο λύκειο)

α) είναι πρόσωπο, ζωο,κατάσταση,ιδέα(π.χ θανάτου,τραυματισμου);

2) αν τυχόν υπήρχαν περιστατικά με αυτούς τους φόβους(ισως και κάποια τραυματικη εμπειρια)

3) με το πέρας της ηλικίας παρέμειναν η απομυθοποιηθηκαν;

4)ειναι παραλογοι  ή λογικοι ,πραγματικοι οι φοβοι;

5) βαθμολογήστε τους φόβους ανάλογα με την έντασή τους 1-10(εντονοτερος)

6) εχεις συνδεσει κάποιο φόβο με κάποια κατάσταση ; ( χωρο ή μερος)

7) ποιοι ειναι οι τωρινοι σου φοβοι;

8) αν τύχαινε να ζούσες έναν φοβο σου περιέγραψε το( συναισθήματα)

9) έχεις βιώσει ποτέ κρίση πανικού από τους φόβους σου;

10) τι χειρότερο φαντάζεσαι ότι μπορεί να σου προξενήσει ένας φόβος

11) νιώθεις το αίσθημα του φόβου υπό ορισμένες επικίνδυνες καταστάσεις ή και γενικότερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου