Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ψυχοσωματικά Συμπτωματα


Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θεμα που απο κάποιους ειναι γνώριμο το έχουν βιώσει, κάποιοι άλλοι απλά το έχουν ακούσει,ενώ μερικοί ίσως να μην γνωρίζουν καθόλου αυτά τα συμπτώματα. Όπως και να έχει δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο αλλα δεν πρέπει να θεωρείται και παράλογο για οποίον το βιώνει.Θα αναφερθώ εκτενέστερα παρακάτω για τι περί τίνος πρόκειται.Σε αυτο το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει περίπτωση όλοι μας να το έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας σε μικρό η μεγαλύτερο βαθμό.Σημαντικο ειναι να διακρίνουμε τη διάρκεια και τη μονιμότητα αυτών των συμπτωμάτων.   

Θα ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για κάτι σχετικό με την ιατρική ,καθώς ακούγοντας τη λέξη "συμπτώματα"όλοι μας αυτο θα φανταστούμε,αλλα μοιαζει διότι πολλές φορές επηρεάζει την υγεία.Ας μιλήσουμε και επίσημα για αυτά τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα. Καταστάσεις στη ζωή μας που μας πιέζουν ,υπομένουμε πολλές φορές χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε,χρονιές τέτοιες καταστάσεις η ακόμα αγχωτικες περίοδοι στη ζωή μας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στην εμφάνιση ψυχικών συμπτωμάτων ακόμα και νευρώσεων.Στην εποχή που ζούμε το άγχος ειναι βασικό στοιχείο μη σας πω της επιβίωσης μας (ειρωνικά πάντα) !μονο που δεν μας σκοτώνει! Αυτά τα συμπτώματα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και μας χτυπούν.Η ψυχή φτάνει σε "αδιέξοδο" τα συναισθήματα μας δεν ειναι σε θέση να εναρμονιστούν με τη λογική και απο διοργανώνονται σε αυτή τη φάση ο οργανισμός αντιδρά!Κανει ένα μεγάλο "μπαμ" και εκεί ειναι που καταλαβαίνουμε ότι μοιάζουμε κατα πολύ με μια μηχανή!Για να μπορέσει λοιπόν ,ο οργανισμός μας να ξεσπάσει με κάποιο τροπο ,εξωτερικεύει αυτά που νιώθει σωματοποιωντας το αίσθημα του πόνου ,της θλίψης,της χρονιάς κόπωσης,του άγχους, σε πραγματικούς πόνους πια σε διαφορά σημεία του σώματος. Όλοι μας έχουμε κάποιες αδυναμίες στο σώμα είτε φοβόμαστε μη πάθουμε κάτι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος μας

Ετσι αρχίζουμε να νιώθουμε πόνο σε διαφορά σημεία ,όπως ζαλάδες ημικρανίες που στοχεύονται κυρίως στο κεφάλι, η έντονο βήχα ,πνίξιμο ,δυσκολία στην αναπνοή , άλλοι έχουν ταχυπαλμία αρρυθμίες και πολλά αλλα. Η ουσία βρίσκεται στο ότι όλα αυτά δεν αποτελούν θέματα υγείας όσο κιαν μοιάζουν όσο κιαν μας απασχολούν.Πολλα απο αυτά τα συμπτώματα ανάλογα με τη μονιμότητα όπως σας είπα και παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές.

Όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν και να λυθούν με τη βοήθεια ενός ειδικού καθώς ειναι κάτι το οποίο βασανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Χρειάζεται παρά μονο θέληση και δύναμη και όλα ξέπερνιουνται.Δεν τίθεται θέμα τρέλας η παράνοιας όλα αυτά!

Και να θυμάστε ! <<Όπως μονο εσυ αρρωσταινεις τον εαυτό σου ,μονο εσυ μπορείς να τον γιατρευεις>> και κάτι άλλο που μου το είχε πει ένας αγαπημένος μου άνθρωπος <<το μονο που θα φοβάσαι ειναι ο ίδιος σου ο φόβος>>






2 σχόλια: